Başvuru sürecine yavaş da olsa yaklaşıyoruz. Bu yazıda başvuru öncesi belki de en zor konu hakkında tavsiyelerde bulunacağım: hangi üniversite/lere başvurmalısınız?
Maddi konular, ülke seçimi ve üniversite&bölüm seçimleri birbirlerine çok bağlı konular aslında. Biz şu ana kadar bütçemizi ve hangi ülkelerde yaşayabileceğimizi belirlediğimizi varsayıyoruz.
Üniversite seçerken benim için en önemli faktör üniversitenin prestiji. Bundan kastım üniversitenin popülerliğinden çok, akademik çevrede konumunun ne olduğu. Kendimce üniversite değerlendirmesi yaparken şunlara dikkat ediyorum:
QS sıralama durumu
İnternet üzerinde onlarca(belki daha da fazla) sıralama yapan site ve kurum bulabilirsiniz. Fikrimce en dengeli ve en bilimsel araştırmaları yapan site QS. Bu yüzden QS’in sıralamalarını dikkate alıyorum.
Fakat bu siteyi kullanırken genel sıralamanın yanında bölümlere göre sıralamaya da dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin bir üniversite genel sıralamada ilk 200’ün içine giremediği halde, sosyal bilimlerde ilk 100’de bulunabilir.
Öğretim üyelerinin durumu
Bir okulu iyi yapan, fiziksel özelliklerinden çok, içinde barındırdığı öğretim üyesi kadrosudur. Araştırdığınız bölümün hocalarına ve onların spesifik olarak ne yaptıklarına çok dikkat etmeniz gerekir. (Sanılanın aksine, bir profesör dahi yarı zamanlı bir öğrencidir, öğrenmesi ve çalışması devam eden bir süreçtir.) Sadece Türkiye’de gerçekleştiğini düşündüğüm bir şeyin aslında üniversal olduğunu öğrenince bunun değerini anlamıştım. Bir örnekle açıklayayım:
Lisans eğitimimde matematik bölümündeydim. Zamanla bölümün hocalarını tanıyınca, lineer cebir dersi veren bir hocamın aslında grafik teorisi konusunda uzman olduğunu öğrenmiştim. Kadro yetersizliğinden dolayı mecburen aslında alanı olmayan bir dersi veriyordu. Benzer bir durumu Moskova’da yüksek lisans yaparken yaşadım: sosyoloji yüksek lisansında karşılaştırmalı sosyoloji dersini veren hocamın aslında felsefe üzerine çalıştığını öğrenmiştim.
Bu noktada yaşayabileceğiniz sıkıntı şudur: eğer siz karşılaştırmalı sosyoloji ana teması üzerinden ırklar arası eşitsizliklerle alakalı bir yüksek lisans araştırması yapmak istiyorsanız, maalesef bu konuda danışacağınız hocanız size çok fazla bir şey katmayacaktır. Basit bir örnekle: İngilizce dersinize Almanca’dan başka dil bilmeyen bir hoca gelirse İngilizcenizde ne kadar gelişme kaydedebilirsiniz?!
Araştırma mı? Kariyer mi?
Bu konu daha çok lisans üstü programlarını arayan öğrenciler için önemli. Lisans üstü bir programa girmenizin asıl sebebini iyice düşünmelisiniz. Bir araştırma projesinde çalışmak, hatta kendi araştırmalarınızı mı yapmak istersiniz? Yoksa profesyonel gelişiminize katkısı olacak, network ağınızı büyütecek bir programda mı olmak istiyorsunuz? Bu soruların cevapları, okul araştırırken size çok yardımcı olacak.