Şimdi iş yapmaya başlayacağız. Şu ana kadar okul araştırırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuştuk. Artık, “Evet, bu okul, bu bölüme başvurmak istiyorum” dediğinizde neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim.
Daha önce bahsetmiştim; maalesef danışmanlık hizmeti veren kurumların internet sitelerinde düz bir şekilde “bu, şu, o” hangi belgeleri hazır etmemiz gerektiğinden bahsetmiyorlar. Öncelikle tüm yurt dışı okullarının istediği ortak belgelerden bahsedelim:
- Pasaport (en az öğrenim sonuna kadar geçerli)
- Transkript ve diploma (daha mezun değilseniz, mezun olunca diplomanızı yollama şansınız var.)**
- Yabancı dil belgesi (başvurduğunuz okuldaki eğitim dili neyse o. Size tavsiyem, eğer bi’ İngilizce belgesine ihtiyacınız varsa, TOEFL yerine IELTS’i alın.)
- Akademik/profesyonel referans (özellikle akademik referans için en kariyerli hocayı bulmalısınız. Hocanın okuyacağınız bölüm ile ilişkisi önemsiz; önemli olan ondan ders almış olmanız ve hocanızın akademik çevredeki prestiji.)
- Motivasyon mektubu (daha detaylı okumak için tıklayın)
- Başvuru ücreti dekontu (her okul, ufak da olsa bir meblağ talep eder başvuru için.)
Belirtmekte fayda var; her okulun işleyişi farklı olduğu için bunlardan başka belgeler de isteyeceklerdir.
Belge hazırlamak sıkıntılı bir iş gibi gelir. Hatta ilk başvurunuzu yaptığınızda saatlerinizi bilgisayar başında harcayacaksınız. Ama aklınızın bir kenarında şu da olsun: ilkinden sonra yapacağınız başvurular sadece +/- 1’er saatinizi alacak.
**
Diploma için bir mesele daha var.
Resimdeki şey: Apostille. Bir tür mühür aslında. Bu mühür sayesinde Türkiye’de sahip olduğunuz bir belgeyi, buradan bakabilirsiniz , dünya üzerindeki bu antlaşmaya bağlı tüm ülkelerde kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Genellikle üniversiteler, belgelerinizi “legalize” etmenizi ister. Bundan kasıt aslında belgelerinize Apostille mührünü vurdurmak.
Apostille nasıl alınır?
En yakın kaymakamlığa gidip ücretsiz olarak bu işlemi yaptırabilirsiniz.