Motivation letter ve önemi

Motivation letter nedir?

Bendeki anlamıyla “niyet mektubu”.

Üniversitelere göre ise uzunluğu ve içeriğiyle motivation letter’ın anlamı değişiyor. Kimi tek sayfada kendinizi anlatmanızı isterken, kimi tez önerisi getirmenizi ister, bir başkası ise hiç bir sınır vermeyip ne isterseniz onu yazmanızı ister.

Bir üniversiteye başvururken kafanızı en çok niyet mektubuna vermelisiniz. Bazı okullar yüzdelerle birlikte öğrenci kabul şartlarını gösterseler de, bir çok üniversitenin hangi koşullarla öğrenci seçtikleri meçhul.

2014-15 dönemlerinde 30’dan fazla üniversiteye başvuru yaptım. Bunların büyük bölümünden kabul aldım(3 tanesi tam burslu olmak üzere). Hem de 2.32 gibi düşük bir lisans ortalamasına ve 2009 yılından kalma tek bir referansa sahip olmama rağmen. Bu kadar sayıda kabul almamın şansla alakası yoktu: motivation letter ve türevleri istekler üzerine çok zaman harcayarak akademik geçmişimdeki dezavantajları yok etmiş oldum.

Peki, motivation letter nasıl yazılır?

Öncelikle sizden istenilenlere iyice bakmalısınız. Eğer hiç bir şart koşulmamışsa, eğitim ve profesyonel geçmişinizle, program sırasında ve sonrasında ne yapmak istediğinizi ve neden o ülke/şehir/üniversiteyi tercih ettiğinizi anlattığınız 1 sayfalık yazı yeterli.

Bazı okullar ise, bu okullar genelde motivation letter işini çok ciddiye alanlar olur, ne yazmanız gerektiğini size belirtirler. 2 tane örnek vereceğim:

radbot

Hollanda’daki Radboud Üniversitesi, European Law programına başvuru yapmak istediğinizde, “neden bu program?” sorusuna yanıt vermeniz isteniyor.

eae

Bu ise, İspanya’daki Eae Business School’un MBA programı için istediği motivation letter. 300-500 kelime aralığında, kişisel özellikleriniz başlığı altında, neden bu programa/okula başvurduğunuzu ve gelecekte Eae’nin size ne katacağını açıklamanızı isteyen bir mektup yazmanız lazım.

Yani bir şey söylese de söylemese de, bir okula başvururken “ben neden bu okula/programa/ülkeye başvuruyorum?” sorusuna bir cevap vermeniz gerekmekte.

Neden sorusunun cevabı nasıl verilir?

Bakın, bir hayal edin: üniversitelerin admissions bölümlerinde çalışan insanlar, her sene yüzlerce mektup okumak zorunda kalıyorlar. İnternette motivation letter nasıl yazılır tavsiyelerine göz atınca, formal olmanız ve belli bir kalıptan çıkmamanız gerektiğini göreceksiniz. Formal olabilirsiniz, bir kalıp içinde de yazmanız gerekiyor, evet. Ama yüzlerce kişi içinden fark edilmek istiyorsanız, işin içine samimiyet koymanız gerekiyor.

Yani işin özü, samimi cevabınızı verebilmekte. Size, yazdığım ilk motivation letter’dan bir örnek sunmak istiyorum.

barçamot

Yazıdaki İngilizce’de hatalar olabilir. Çok farklı şeyler söylemiyorum gibi de duruyor olabilir. Ama içten olduğum, hatta fazlasıyla içten olduğum çok açık. Ben Barcelona’da bir okula başvururken, Barcelona futbol takımının maçlarına gideceğimi de hayal ediyorum. Evet Barcelona’da kültür, sanat, Gaudi’nin mimarisi beni cezbediyor. Ama bunlar kadar Barcelona deyince aklıma futbolun, yani Messi’yi canlı izlemenin de geldiğini söylemem, aslında şehirdeki sosyal hayatımla ilgili de düşünmüş olduğunu gösteriyor. (Merak ediyorsanız, okuldan bu mektup sayesinde %100 burs aldım.)

Sonuç

Motivation letter yazarken:

-neden sorusuna cevaplar verin. neden bu okul/program/şehir/ülke?

-gelecekle ilgili hayal kurun ve bu hayallerinizden bahsedin. “Ne yapacağım?” değil “Ne yapmak istiyorum?” diye kendinize sorun ve bunun cevabını mektuba ekleyin.

-samimi olun. Bokunu çıkarmayın ama.

-istenilenleri yazın, kesinlikle bahsetmediğiniz kalmasın. Fazlasını yazmanız sorun değil, ama istedikleri şeyi eksik yazmanız problem olur.

-her başvuru için sıfırdan yazmaya başlayın. Hatta, deneme amaçlı bir kaç yalandan başvuru yapın. Böylece asıl istediğiniz yerlere başvurana kadar motivation letter yazmak konusunda tecrübeniz olur.

Advertisement

1 Comment

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s