Yurt dışında lisans üstü seviyesinde okumak için okullara başvuru yaparken, burs için başvurmayı kesinlikle unutmamalısınız.
Benim gibi ortalama bir öğrenciyseniz, burs almak gibi bir düşünceniz olmayabilir. Kabul alıp almamak bile meçhulken, niye burs için başvuruda bulunasınız, değil mi? Size, bu konuda, başımdan geçmiş olan bir kaç deneyimimden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle eğitim geçmişimle alakalı kilit noktalardan bahsetmeliyim. 2009 yılında Işık Üniversitesi’nin Matematik bölümünden 2.32 ortalama ile mezun oldum. Elimde sadece bir matematik profesörümün 2009 Ağustos’unda zorla yazmış olduğu referans bulunuyor. IELTS’ten genel skorum 6,5. Akademik olarak ne torpil, ne referans, hiç bir şeyim yok.
Geçtiğimiz sene başvurmuş olduğum(ve kabul aldığım) yüksek lisans programlarının bir kısmı şunlar:
-educational leadership
-educational management
-educational psychology
-psychology
-sociology
-comparative sociology research
-MBA
-gifted education
Gördüğünüz üzere, okuduğum bölümle alakası olmayan çeşitli programlara kabul aldım. Yani, bölüm dışı tercih bile yaptığınızda kabul olma şansınız var.
Bölüm dışı tercih yapmama rağmen %100 burs aldığım 3 program ise şöyle:
-comparative sociological research, HSE NRU Moscow, %100 burs, Rus Hükümet Maaşı, beleş yurt, part-time öğretim üyeliği.
-MBA, EAE Business School Barcelona, %100 burs.
-sociology, HSE NRU Moscow, %100 burs.
Bunların yanında bir çok okuldan %25 ve yukarısında burs aldım.
Nasıl burs aldım?
Cevap çok basit: başvurularımı düzgün yaptım. Eksik belge bırakmadım. Erken başvuru yapmaya çalıştım. Motivation letter yazarken baştan sağma iş yapmadım, çok zaman harcadım bu konuya. Dürüst oldum ve bölüm dışı tercih yapmadan önce program yöneticilerine e-mail’ler yolladım. Durumumu anlattım, geç ya da erken cevaplar alıp boşuna başvuru yapmamış oldum.
1 Comment