Sihirli Baklavanın Hikayesi
Ekskalibur ismini çoğunuz duymuştur. Britanya kralı Arthur’un ünlü kılıcı olan Ekskalibur büyülü bir kılıçtı. Öyle ki onu kullan kişi insanüstü özelliklere sahip oluyordu. Ekskalibur bir mitoloji hikayesi olarak görülebilir.
Bu yazıda da tahminen daha önce hiç duymadığınız bir mitolojik hikayeden bahsedeceğim: Matematikçi Serkan’ın sihirli baklavasından!
Şanssız Baba
“Serkan” ismi görece yeni bir isimdir. Bu yüzden Serkan’ın Sihirli Baklavası hikayesinin 2700 yıllık bir tarihinin olması sizi şaşırtabilir.
Medeniyetin beşiği Mardin’de dünyaya gelen Serkan’ın babası zamanının en ünlü baklava ustasıydı. Fakat Serkan’ın doğumundan hemen sonra büyük bir badire atlatmıştı: Yaptığı baklavadan sekiz kişinin zehirlenmesi, Serkan’ın babasının büyük bir travma yaşamasına neden olmuştu. Olaydan sonra sürekli zehirlenen insanları kabuslarında gören Serkan’ın babası, bir daha baklava yapmamaya yemin etmişti.

Sihirli Baklavanın Doğuşu
Yıllar bu yeminle geçmişti. Kunduracılık yaparak ailesine yardımcı olan Serkan bir yandan da üniversite giriş sınavına hazırlanıyordu. Sınavdan bir hafta önce okuldaki rehber öğretmeni sınavda zihin açıklığı versin diye herkese olips şeker dağıtmıştı. Fakat Serkan çok sevdiği portakallı olips yerine naneli olips alabilmişti.
Portakallı olips alamamanın üzüntüsüyle eve dönen Serkan’a moral vermek isteyen babası ona bir sürpriz hazırlamıştı:
“Oğlum! Bir defaya mahsus yeminimi bozdum ve senin için sihirli bir baklava yaptım. Bu baklavayı yedikten sonra karşında hiç bir soru dayanamayacak ve Boğaziçi senin, Odtü benim, hangi üniversiteyi istersen ona gidebileceksin.

Fakat sihirli baklavayı hak ettiğini bana ispat etmen gerekiyor. Bunun için sana bir bulmaca hazırladım.
- Baklava dört kutunun birinde.
- Sınav gününe dek her gün kutulardan sadece birini seçme şansın var.
- Her gün baklavayı başka bir kutuya koyacağım.
- Baklavayı sadece bir önceki gün bulunduğu kutuya komşu kutulardan birine koyabilirim. Yani örneğin baklava 1 numaralı kutudaysa ertesi gün komşu olduğu tek kutu olan 2 numaraya geçebilir. Eğer 2 numaralı kutudaysa ertesi gün komşu olduğu 1 ya da 3 numaralı kutudan birine geçebilir.”
Mitolojide bulunan en gerçekçi hikaye olan Serkan’ın sihirli baklavası, 2700 yıl sonra bile kulaktan kulağa aktarılmaya devam ediyor.
Sorular
- Serkan’ın sihirli baklavasını nasıl bulabilirsiniz?
- Baklavayı kesin olarak bulmak için bir yöntem üretebilir misiniz?
- Bu yöntem kutu sayısı 5 olduğunda işe yarar mı? Peki ya n tane kutu olduğunda?
M. Serkan Kalaycıoğlu
kutular sirasiyla a, b, c, d olsun. 2 defa b, 2 defa c, 1 defa b secersek 5 gun icerisinde baklavalari yakalariz. afiyet olsun.
LikeLike